Ebben a cikkben egy fontos témát hoztam, ez pedig a vállalkozás fejlesztése, fejlődése. Nyugodt szívvel állíthatná bárki, hogy a vállalkozás fejlesztése a tulajdonos és cégvezető feladata, ez azonban már elég régi és elcsépelt szemléletmód.

A megfelelő döntések meghozatalához több ember kell. Ahogy egy régi mondás is tartja, minél több okos emberrel vesszünk magunkat körül, annál sikeresebben leszünk. Ezért vannak a vállalkozásoknak gazdasági és pénzügyi vezetői, projekt menedzserei és még sorolhatnám.

Egy kisebb vállalkozásnál azonban felmerül a kérdés, hogy ki segít a fejlesztésekkel kapcsolatos kérdésekben, fontos pénzügyi döntésekben? Számomra egyértelmű, sőt elvárás, hogy az ügyfelem,
aki fejlődni kíván, ossza meg velem a fejlesztési tervét, ötleteit, hiszen így segítséget tudok neki nyújtani a megfelelő kivitelezésben, valamint pénzügyi tervezésben.

Nagyon fontos, hogy az ügyfélnek át kell látnia, hogy milyen lehetőségei vannak. Ehhez segítséget nyújtunk mi is a riportok folyamatos küldésével, így láthatóvá válik, milyen hónapot zártunk és milyen eredményeink vannak az adott évben. Ezek az információk megfelelő alapot nyújtanak a hosszabb távú tervezéshez is.

Amikor komoly pénzügyi döntések előtt állunk, például egy nagyobb beruházás vagy hitelfelvétel, nem árt végig nézni, hogy milyen hónapok állnak mögöttünk, és az elkövetkezendő hónapokban
milyen fizetési kötelezettségeink keletkeznek. Sokan félvállról veszik ezeket a döntéseket, elhamarkodottan cselekszenek, ami számos nem kívánt problémát okoz.

Ha a vállalkozás megfelelően van informálva a cég gazdasági és pénzügyi helyzetéről, akár önállóan is hozhat döntéseket. Nálam a tapasztalat azt mutatja, hogy szinte minden esetben kikérik a
véleményemet a gazdasági döntésekről. Vannak esetek, amikor be kell avatkoznom a folyamatba, de a folyamatos kommunikációnak és megfelelő riportálásnak köszönhetően az általam könyvelt vállalkozások tisztán látnak, jól felkészültek 1-1 komolyabb pénzügyi döntés meghozatalára is.