Ha azt nézzük mit is csinál egy könyvelő és mit is jelent a szó, hogy könyvelő, és könyvelés, akkor számos különbséget tudunk felfedezni. A könyvelési szolgáltatás egy elég tág fogalom. Gyakran egybevonják a bérszámfejtéssel és adótanácsadással. Mindhárom terület elég jelentős és a szakmabeliek tudják igazán mennyire is különül el egymástól. 

Mit csinál a könyvelő, bérszámfejtő és adótanácsadó?

Természetesen mindháromhoz külön-külön végzettség is kell, így hiba lenne összevonni a három szakmát.

Alapvetően a könyvelő az a személy, aki a gazdasági eseményeket alátámasztó dokumentumokat rögzíti, feldolgozza a törvény által előírt szabályok figyelembevételével, majd a feldolgozott dokumentumok halmazából bevallásokat teljesít a különböző adóhatóságok felé, illetve főkönyvi kimutatást készít. A könyvelés végeredménye lesz a beszámoló készítése, melyet közzétesz az Igazságügyi Minisztérium Cégszolgálat részérére. 

A bérszámfejtő a bérszámfejtéssel kapcsolatos munkákat végzi, tehát a munkabérrel, egyéb juttatással kapcsolatos számfejtések az alapvető feladatai. A bérszámfejtő a munkáltatók által megküldött jelenléti adatokból dolgozik, kezeli a letiltásokat, kártérítéseket. Nyilvántartást vezet a bérekről, bérszámfejtésekről, bérrel kapcsolatos adókról, valamint adatszolgáltatásokat, bevallásokat küld a bérrel kapcsolatosan a különböző hatóságokhoz. A bérszámfejtő küldi a bérrel kapcsolatos utalandó béreket, és adókat is. 

Az adótanácsadó foglalkozik minden adóval, illetékkel, azok összefüggéseivel. Az adótanácsadó képessége, hogy átlássa az adórendszert és ezt kihasználva tudja segíteni a társaságok, vállalkozók működését. Egyes adóhatósági ellenőrzésekben, illetve nagyobb cégek adózási tervezésében is célszerű adótanácsadó bevonása.

Mint láthatjuk a három szakma, három különböző terület, ami sokszor fedi egymást, egymásba kapcsolódik de mégis elválik, így hiba lenne mindhárom területet könyvelésként kezelni!

Az is igaz, hogy mindhárom területre szükség van ahhoz, hogy jól működjön egy vállalkozás.

Szerencsés olyan könyvelő irodát választani, ahol mindhárom területhez megvan a megfelelő szakember, így 3 az 1-ben meg is van a vállalkozás támogatása, hiszen komplexen átlátható a folyamat.

Keressen minket bizalommal, ahol mindhárom szolgáltatást egyben tudjuk nyújtani a vállalkozása számára!