Bemutatkozik a Ceeport Consulting Kft. ügyvezető igazgatónője, Kozma Adrienn.

A könyvelők világa sokak számára óriási rejtély. Az a célunk az interjúval, hogy betekintést mutassunk egy számokkal teli világba, közérthetően, emberi nyelven, egy igazán kedves és szakmáját végletekig szerető emberrel. 

Egy egyszerű, de annál összetettebb kérdéssel indítsunk. Tudatosan készültél a könyvelő pályára? 

Visszatekintve azt gondolom, hogy igen! Már gyerekkoromban is a gazdálkodj okosan és a monopoly voltak a kedvenc játékaim. Az általános iskola után a Közgazdasági Szakközép Iskola volt a legszimpatikusabb, igaz akkoriban pénzügy szakon kezdtem, de a könyvelés világa ott rabolt el. Valahogy nagyon meg akartam érteni, az akkor számomra még megfejthetetlen tudományt. És idővel egyre jobban érdekelt. Érettségiztem számvitelből, ami jól is sikerült, így tovább folytattam az utam a mérlegképes könyvelői iskolával. Ezek után nem is volt kérdés számomra, hogy számvitel szakon folytatom a tanulmányaimat a főiskola közgazdász szakán. Elbűvölt a számvitel. Tudom, ez sokak számára most meglepő, de én egy kihívásnak éltem meg. Ahogy egyre jobban beleástam magam a könyvelés világába, már érdekelt az adózás rejtelme és a bérszámfejtés is. Ezért aztán adótanácsadói és tb-szakelőadói végzettséget is szereztem. Úgy érzem, nagyon jó alapokat kaptam a kiváló tanáraimtól. Szerencsésnek is érzem magam, hogy rögtön tudtam mit szeretnék. Már a főiskola alatt is dolgoztam egy könyvelőirodában, aztán még egyben, és innentől kezdve nem volt megállás. Mindeközben hatalmas tapasztalatokra tettem szert.

A legtöbb ember el sem tudná képzelni azt, hogy nap, mint nap a számok bűvöletében éljen. Neked hogy telik egy átlagos munkanapod? 

A bűvölet nagyon jó szó! Azt hiszem, nincs is átlagos napom! Mindig van valami kihívás! Reggel 8 kor általában már csörög a telefonom, vagy van egy sürgős e-mailem valamelyik ügyféltől. De ez így van jól. Őszintén szólva, ez nem zavar, sőt, inkább örülök, hogy kérdeznek, hiszen ezt mindig el is mondom az elején, hogy jobb, ha előre beszélünk meg gazdasági eseményeket, mint utólag, amikor már nem tudok segíteni. A számok számomra nem csak számok, hanem gazdasági események, amelyek meghatározzák egy ügyfelem céges életét. Szeretek segíteni és szeretem, ha ezt az ügyfél is így kezeli. Vannak elvárásaik is, ami természetes, de valahogy eddig mindenkivel megtaláltam a közös hangsúlyt. Ezért nap, mint nap szeretem a munkám. Válaszolva a kérdésedre: minden nap flow-ban vagyok, sokszor fel sem tűnik, hogy már letelt a munkaidőm.

A beszélgetésünkből már kiderült, hogy a 20 év alatt több vállalatnál dolgoztál, bejárva minden egyes lépcsőfokot, többféle szemszögből ismerted meg ezt a világot. Hogy jutottál el oda, hogy a saját lábadra állj? 

Emlékszem, amikor először beléptem egy könyvelő iroda ajtaján. Mindenki ült egy monitor előtt, hangosan kattogtak a mátrixos nyomtatók, minden tele volt dossziéval, papírral és az egész nagyon hangos volt. Komoly és üzleties volt minden. Igazából már akkor azon gondolkodtam, hogy mit változtatnék ezen. Betanítottak egy munkafolyamatra és rögtön azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne ez gyorsabb és egyszerűbb. Aztán ez vitt előre. Mindent nagyon hamar megtanultam és átláttam, így mertem lépni, mindig új és új kihívásokat keresve. Könyvelő irodák, szállodaipar, vendéglátás, ruhaipar, ingatlan, reklámügynökség, és pénzügyi vezetés mind segítettek abban, hogy egyre jobban lássam az összefüggéseket és tapasztalatot szerezzek. Rájöttem, hogy az ügyfelek igénylik ezt a képességemet és pont ezt szeretik bennem, hogy hamar átlátom a dolgokat, és a folyamatok egyszerűsítése, valamint gyorsítása érdekében javaslatokat is teszek. Valahogy sosem tudtam hosszú ideig egy helyen maradni, így aztán már igen csak ért bennem a saját iroda létrehozásának gondolata. Tudtam mit akarok, és mit nem akarok. Persze ezt az élet is alakította. Most már örülök, hogy így alakult.

Biztos vagyok benne, hogy óriási felelősségtudat és precizitás kell ahhoz, hogy az ember mások fontos ügyeit intézze. Hiszen valljuk be, sok ügyfél úgy tekint egy könyvelőre, mint aki irányítja, és esetenként megoldja a cég gazdasági, pénzügyi kérdéseit. Te hogyan éled meg azt, hogy több vállalat „élete” is a kezedben van?

Kihívásként élem meg és segíteni szeretnék. Sokszor van olyan helyzet, hogy kétségbeesve hívnak fel, hogy elrontottak valamit. Mindig mondom, hogy mindent helyre lehet hozni. Nemrég projektmunkaként vállaltam el egy törölt adószámos cég helyreállítását. Az ügyfél félve hívott fel, hogy 2017 óta nincs beadva beszámolója, bevallása és nem éri el a könyvelőjét. Sajnos ilyen is van. Rögtön éreztem, hogy szüksége van a tudásomra. Nem mondtam nemet még akkor sem, amikor kiderült, hogy adóhatósági vizsgálatok is vannak a csomagban, valamint egy régi könyvelő, akinél ott vannak a régi idők bizonylatai. De az ügyféllel együtt sikeresen megoldottuk. Egy, azaz 1 hét alatt visszaállt az adószám, és pótoltam a bevallásokat 2016-ig visszamenőleg. Az adóhatósági vizsgálat pedig folyamatban van. Az ügyfél visszakapta a cégét én pedig ismét gazdagodtam egy tapasztalattal. Szeretem ezt csinálni!

Minden mondatodból érezhető, hogy a munkád egyben a hivatásod és nagyon szereted. Vajon ez a magabiztosság és felkészültség az, amiért egyre többen keresnek fel téged? 

Lehetséges. Az ügyfelek szeretik, ha meghallgatják őket, ha előrébb viszik a vállalkozásukat és segítik azt. Hiszen én látom a legjobban, hogy mi van a könyveikben. Milyen furcsa ez a szó, ugye? Igazából a főkönyv az, amiből már látjuk mi is történt, vagy mi fog történni. Az ügyfél nem minden esetben érti, mit mutat. Sokszor kérdezik, hogy szerintem mennyit ér a cégük? Ebből is látszik, hogy támaszkodnak a könyvelő, tanácsadó elemzésére. Manapság azt gondolom ez már elengedhetetlen.

Mit gondolsz magadról, mi a legnagyobb erősséged, mi az, amiben kiemelkedsz a legtöbb könyvelő közül?

Szerintem minden szakmáját szerető könyvelő előbb utóbb eljut arra a szintre, hogy átlátja a számvitel, gazdálkodás, pénzügy világát, és lassan kiigazodik annak rejtelmeiben. De talán soha nem fogjuk teljesen átlátni, hiszen semmi sem állandó, folyamatosan változnak a jogszabályok, a gazdasági élet, a környezet, és mindig vannak újabb és újabb kihívások. Folyton toppon kell lenni. Nem gondolom, hogy kiemelkedek, szerencsére sok hasonló kolléga van. Talán amiért szeretnek az az, hogy picit magamének is érzem az ügyfél vállalkozását, és ezzel segítem is, esetlegesen megvédem egy rossz döntéstől, vagy segítek a helyes döntésben. Az ügyféllel való kommunikáció nagyon fontos számomra.

Említetted az innováció és modern szemlélet, kommunikáció fontosságát. Mitől lehet egy könyvelés innovatív? Hogyan jelenik ez meg a mindennapjaidban? 

A szakmánk átalakulóban van. Elengedhetetlen a fejlődés, a tanulás, és a haladás. Minden digitalizálódik, ezáltal a mi szakmánk is. Már évekkel ezelőtt is foglalkoztatott a papírmentes könyvelés és íme, ez most már lehetséges. Nagyon sokan vagyunk már akik nem papír alapon könyvelnek és ez jó! A számlák digitalizálhatóak, gyakran nyomtatni sem kell. Az iktató szoftverek, könyvelői szoftverek segítik a papírmentességet. Az ügyfeleim többsége hozzáférést ad az iktató szoftveréhez így minden számlát, könyvelési dokumentumot azonnal látok. Egy ügyes könyvelői software pedig már át is emeli és gyakorlatilag az adatrögzítés meg is van. Már csak a könyvelői tudás szükséges, hogy hova is soroljuk azt a számlán szereplő gazdasági eseményt. Ez így gyors, pontos és naprakész. 

Az ügyfelek egyre több tanácsot kérnek, egy alkalmi gazdasági vezetőt, pénzügyi vezetőt, kontrolling vezetőt szeretnének kapni a havi díjért. Nekem vannak ügyfeleim, akik azért szerződtek velem, hogy heti egyszer átnézzem az ottani pénzügy, könyvelés folyamatot, segítsem azt és részt vegyek a vezetői döntésekben. Ez sem feltétlen muszáj személyesen, akár online is kivitelezhető.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Szeretném továbbra is fejleszteni a tudásomat, szívesen tanulok. Ami jelenleg érdekel és a jövő tervei között szerepel, az a könyvvizsgálat. A közeljövőben szeretném elvégezni ezt az iskolát, amihez aztán évek is kellenek, hogy jó könyvvizsgáló váljon belőlem. Továbbá az iroda fejlesztése is cél. Több ügyfél, több érdekes munka, amely még több munkatárs felvételét eredményezi. A csapatmunka erejében és tudás átadásában hiszek. Várom az új kihívásokat!

Kozma Adrienn könyvelő