SZJA kisokos

Minden aktívan vagy akár passzívan dolgozó embert, érint az SZJA bevallás, ami nem más, mint a személyes jövedelmet terhelő adó. Ezt minden magánszemélynek meg kell fizetnie a jövedelme után. Célja, hogy alapot biztosítson az állami feladatok ellátásához. Az SZJA jelenlegi mértéke: 15%.

Nem biztos, hogy hibátlan a bevallás, amit az adóhatóság készít!


Az adóhatóság immár néhány éve, a nyilvántartásában szereplő és adatszolgáltatásokban érkezett információk alapján, 2021-ben is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét. Ilyen esetben sokan dőlnek hátra, pedig ebben az esetben is vannak további teendők. Az Adóhatóság csak a nála lévő információk alapján tudja elkészíteni a bevallás tervezetet, de ha van egyéb adózandó jövedelem azt szükséges beletenni a bevallásba. A legfontosabb, hogy mindig ellenőrizzük le a tervezetet, hiszen ha nem tesszük, értékes kedvezményektől is eleshetünk! A nem ellenőrzött tervezet a május 20-ai időpont után érvényes bevallássá válik.

A legegyszerűbb dolga azoknak van, akik rendelkeznek ügyfélkapuval, és ismerik az őket érintő kedvezményeket. Ezekből a leggyakoribbak lehetnek az alábbiak:

  • családi kedvezmények,
  • súlyos fogyatékossággal és/vagy betegséggel élők kedvezménye (pl. mozgásszervi, emésztőrendszeri, stb…).

Akik tapasztaltak, biztosan tudják, hogy minden jogos személyi kedvezményt érvényesíteni kell az adóbevallásban. Ha év közben nem kértük, attól még az éves bevallásban érvényesíthető!

Családi adókedvezmény kapcsán pedig meg is osztható, a fel nem használt kedvezmény érvényesíthető a házastárs, élettárs személyi jövedelemadó bevallásában. Ha valaki nem rendelkezik tapasztalattal ezen a téren, akkor több tízezer, vagy akár százezer forintos összegektől eshet el!


Érdemes szakemberhez fordulni!


Ha nem biztos benne, hogy megfelelően van-e elkészítve az adóbevallása, vagy igénybe lett-e véve az jogos adókedvezmény, vagy van egyéb adózandó jövedelme például lakásértékesítés kapcsán, akkor mindenképpen kérjen szakértői segítséget! Az adótanácsadók, könyvelők, bérszámfejtők meg
tudják állapítani, hogy megfelelően van-e elkészítve a tervezet, valamint néhány személyes információ megosztása után a kedvezmények igénybevételét is elősegíthetik.


Vannak olyan kedvezmények, amelyek több évre visszamenőleg is érvényesíthetők. Ilyen esetben ezeket a kedvezményeket az SZJA bevallás önellenőrzésével lehet érvényesíteni. Ebben az esetben is egy szakember tud gyors és pontos segítséget nyújtani.